parallax background image

Hoe beïnvloedt wanddikte het spuitgietproces?

Gepubliceerd op 27 juni 2025 Leestijd : 3 minuten

Bij Fleur Plastics houden we van kunststof, maar nog meer van perfectie. Elk detail in het spuitgietproces maakt het verschil en wanddikte is daar een van de belangrijkste van. Lettend op de sterkte van het product, de snelheid van het productieproces of de vormvastheid na afkoeling, wanddikte speelt overal een rol.

In deze blog leggen we uit waarom wanddikte zo’n grote invloed heeft op het spuitgietproces, en hoe wij bij Fleur Plastics hiermee omgaan om producten van topkwaliteit te leveren.

Wat is de wanddikte en waarom is het belangrijk?

De wanddikte van een kunststof onderdeel is simpelweg de afstand tussen de binnen- en buitenkant van een product wand. In de ontwerp- en productiefase is dit een belangrijke parameter. Een goed doordachte wanddikte voorkomt problemen zoals vervorming, luchtinsluitingen en ongelijkmatige krimp.

Wij denken in elke fase van het proces mee, van het ontwerpen van de matrijs tot de uiteindelijke productie, zodat de wanddikte altijd optimaal is afgestemd op zowel de functie van het product als de specifieke wensen van de klant.

Invloed op de mechanische sterkte

Een dikkere wand kan de mechanische sterkte van een product verhogen. Denk aan onderdelen die zwaar belast worden of een stoot moeten kunnen opvangen: daar is een grotere wanddikte gewenst.

Toch is dikker niet altijd beter. Te dikke wanden kunnen leiden tot inwendige spanningen of ongelijkmatige krimp. Daarom analyseren wij per toepassing wat de juiste balans is tussen sterkte en stabiliteit. Dankzij onze ervaring als spuitgiet technicus weten we precies welke technische keuzes leiden tot duurzame eindproducten.

Een dikkere wand betekent automatisch een langere afkoeltijd

Tijdens het spuitgieten wordt kunststof met hoge druk in een matrijs gespoten. Zodra het materiaal in de vorm zit, moet het afkoelen voordat het uit de matrijs kan worden gehaald. Hoe dikker de wand, hoe meer warmte het materiaal vasthoudt, en dus hoe langer het duurt voordat het voldoende is afgekoeld.

Die langere afkoeltijd vertaalt zich naar langere cyclustijden. En hoe langer de cyclustijd, hoe lager het aantal producten dat per uur geproduceerd kan worden. Kortom, dikkere wanden zorgen voor een minder efficiënt productieproces én voor een hogere kostprijs.

Daarom kijken wij altijd kritisch naar wanddiktes. Soms kun je met een slimme ribstructuur of andere technische oplossing een product toch voldoende sterk maken zonder de wanddikte te verhogen. Zo combineren we technische creativiteit met productie-efficiëntie.

Wanddikteverschillen veroorzaken vaak ongewenste krimp en vervorming

Een minder zichtbare, maar zeer belangrijke invloed van wanddikte is krimp. Kunststoffen krimpen tijdens het afkoelen. Bij ongelijke wanddiktes kan deze krimp ongelijk verlopen, wat leidt tot vervormingen of maatverschillen in het eindproduct.

Daarom streven we naar een zo constant mogelijke wanddikte binnen een product. Waar dat niet mogelijk is, compenseren we dit met technische aanpassingen in de matrijs of het proces. Zo garanderen we vormvaste producten die voldoen aan alle toleranties.

Wanddikte bepaalt de kwaliteit

Door al in een vroeg stadium rekening te houden met wanddikte, kun je veel problemen voorkomen. Denk aan ongewenste vervormingen, langere productietijden of onderdelen die niet passen. Wanddikte beïnvloedt het volledige traject, van de eerste ontwerpschets tot aan de uiteindelijke levering.

Bij Fleur Plastics helpen we klanten om die keuzes bewust te maken. Of je nu al een ontwerp hebt liggen of nog aan het begin staat van je productontwikkeling: het loont altijd om even te sparren over details zoals wanddikte. Samen kijken we naar de functie van het product, het materiaal, de productieaantallen en de gewenste toleranties. Die combinatie van meedenken, adviseren en produceren maakt ons tot een betrouwbare partner voor spuitgietwerk op hoog niveau.

Neem gerust contact met ons op, wij kijken graag met je mee en denken in oplossingen die technisch kloppen én praktisch uitvoerbaar zijn.